Meniu horoscop

Pedro Almodovar

Pedro Almodóvar (n. 25 septembrie 1951) este regizor spaniol.

S-a născut la Calzada de Calatrava, Spania. La sfârşitul anilor 60 se mută la Madrid. Lucrează la Compania Naţională de Telefoane, ca asistent administrativ, timp de 12 ani. Începe să facă primele scurt metraje, serile joacă împreună cu o trupă de teatru: Los Goliardos, scrie pentru mai multe reviste underground, şi i se publică unele din povestiri. Cântă într-un grup punk, Almodovar & McNamara.

Pedro Almodovar a fost crescut in spiritul traditional spaniol. In adolescenta a fost influentat de filmele unor regizori precum Billy Wilder, Douglas Sirk, Alfred Hitchcock, Luis Bunuel, Blake Edwards, si neo-realistul Marco Ferreri; decis sa urmeze o cariera ca regizor, a reusit sa iasa din La Mancha si s-a stabilit la Madrid in 1969.

Una dintre povestile lui Almodovar, un roman murdar din 1978, a devenit primul film de lung metraj, Pepi, Luci, Bom.... din 1980.

Regizorul a fost foarte criticat pentru filmele Dark Habits (1983) si What Have I Done to Deserve This?! (1984). Desi ambele filme erau comedii, au incercat sa lucreze la filme mai serioase, cu subiecte complexe: Dark Habits care a fost criticat de biserica catolica, este povestea unei femei fortata sa se ascunda cu un grup de calugarite scandaloase, iar What Have I Done to Deserve This?! a fost povestea unei casnice fortata sa faca fata chinurilor vietii de zi cu zi.

Dedicat actritelor Bette Davis, Romy Schneider si Gena Rowlands, premiera filmului la Festivalul de Film de la Cannes in 1999 a fost foarte bine primita. Almodovar a castigat premiul pentru cel mai bun regizor, s-a bucurat de succes si la premiile Globul de Aur in 2000 si la Oscar, cu filmul All About My Mother castigand premiul pentru cel mai bun film strain.

Doi ani mai tarziu, avea sa regizeze un alt film de mare succes Talk to Her, o melodrama deosebit de remarcabila. Almodovar a castigat numeroase premii pentru filmele sale, inclusiv un premiu Cesar pentru cel mai bun film si un Oscar pentru cel mai bun scenariu.
Cuvinte cheie:

comentarii (0)
Posteaza si tu un comentariu la "Pedro Almodovar"
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Website
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu