Meniu horoscop

Paul Newman

S-a nascut pe 26 ianuarie 1925.

Este unul dintre putinii actori care au reusit cu brio trecerea de la cinematografia anilor '50 la cea a anilor '60 si '70. A jucat in "Exodus", "The Hustler", "Hud", "Harper", "Cool Hand Luke", "The Towering Inferno", "Slap Shot" si "The Verdict". "In Butch Cassidy and the Sundance Kid" si "The Sting" l-a avut partener pe Robert Redford.

Alaturi de sotia sa, Joanne Woodward, a jucat in "The Long, Hot Summer", "Rally 'Round the Flag, Boys!", "From the Terrace", "Paris Blues", "A New Kind of Love", "Harry&Son", "Mr. and Mrs. Bridge".

A regizat productiile "Rachel, Rachel", "The Shadow Box" si "The Glass Menagerie", adaptarea pentru ecran a piesei lui Tennessee Williams.

La 25 de ani dupa "The Hustler", a reluat rolul lui Eddie Felson in pelicula regizata de Martin Scorsese, "The Colour of Money", pentru care a primit premiul Oscar pentru cel mai bun actor.

Ultima sau rol pe marele ecran a fost cel din "Road to Perdition", alaturi de Tom Hanks. Anul trecut, in mai, si-a anuntat retragerea din industria filmului.

De-a lungul carierei sale, a castigat premii Oscar, la Globurile de Aur, la Festivalul de la Cannes, dar si un premiu Emmy.

Este fondatorul companiei de alimente "Newman's Own" care doneaza in intregime profitul operelor de caritate. In 2007, aceste donatii au depasit 220 de milioane de dolari.
Cuvinte cheie:

comentarii (0)
Posteaza si tu un comentariu la "Paul Newman"
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Website
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu