Meniu horoscop

Marlene Dietrich

S-a nascut pe 27 decembrie 1901 si a decedat pe 6 mai 1992. A fost prima actrita de origine germana care a avut succes la Hollywood.

Ceea ce a fost remarcabil de-a lungul intregii ei cariere a fost marea ei capacitate de reinventare. A debutat ca interpreta, membra a unui cor, apoi actrita in Berlinul anilor '20, pentru a deveni vedeta de film in Hollywoodul anilor '30, o artista care amuza soldatii trimisi pe front si apoi un star la nivel mondial din anii '50 pana in anii '70, transformandu-se intr-una dintre personalitatile de marca ale secolului.

Institutul de Film American a plasat-o pe pozitia a noua in clasamentul celor mai puternice femei ale tuturor timpurilor.

Dupa succesul pe care l-a inregistrat cu "The Blue Angel", a jucat in "Morocco", pelicula care i-a adus singura ei nominalizare la un Oscar.

Cea mai remarcabila contributie a ei la cinematografie a fost prin cele sase filme regizate de Sternberg intre 1930 si 1935: "Morocco", "Dishonored", "Shanghai Express", "Blond Venus", "The Scarlet Empress" si "The Devil is a Woman". El a vazut potentialul din Marlene Dietrich, potential neglijat de regizorii germani. A reusit sa-i creeze imaginea unei nemuritoare femei fatale. Colaborarea dintre cei doi a intrat in legenda. Niciunul nu ar fi reusit sa atinga acea stralucire de unul singur.

Dupa filmele lui Sternberg, realizari notabile au fost interpretarile din filmele regizate de Billy Wilder, Alfred Hitchcock si Orson Welles: "A Foreign Affair", "Witness for the Prosecution", "Touch of Evil", "Judgement at Nuremberg" si "Stage Fright".

In timpul celui de-al doilea razboi mondial, desi era nascuta in Germania, si-a criticat in nenumarate randuri tara natala. A vizitat trupele americane aflate pe front si a inregistrat mai multe cantece in germana, criticand antisemitismul, printre care si nemuritorul "Lili Marleen". A cantat pentru trupele aliate in Algeria si in Franta, dar si in Germania, ignorand riscul extrem de mare.
Cuvinte cheie:

comentarii (0)
Posteaza si tu un comentariu la "Marlene Dietrich"
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Website
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu