Meniu horoscop

Feng Shui: arta si stiinta. Clasic si New Age



Ce este Feng Shui?
Feng Shui autentic, la care ma voi referi sub denumirea de "Feng Shui traditional" în cele ce urmeaza, este o practica straveche care isi are inceputurile acum vreo 6000 de ani, fiind creata de chinezi în timpul perioade neolitice. Primele tehnici au ajuns sa devina o traditie bine inradacinata in vremea dinastiei Tang.

In esenta, Feng Shui clasic este un sistem care se bazeaza pe observarea atenta a fortelor ceresti (timpul), a celor pamantesti (spatiul exterior si cel interior) si a modului in care qi-ul (energia) celor doua planuri interactioneaza.

Feng Shui este o practica ce aduce echilibru intre aceste forte. Cuprinde un set de tehnici si o parte teoretica ce pot fi studiate si apoi aplicate in mod sistematic pentru a aduce schimbari benefice in spatiul de langa noi.

Termenul "Feng Shui", care se traduce literal "vant apa" - cele doua elemente care influenteaza curgerea energiei in spatiu -, reprezinta in mod figurativ arta si stiinta de a trai in armonie cu mediul inconjurator. Este o stiinta pentru ca se bazeaza pe formule clare si pe calcularea directiilor magnetice pentru aplicarea acestora. O mare parte din Feng Shui poate fi privita





ca o arta pentru ca necesita o judecare si interpretare subiectiva a datelor culese.

Termenul "Feng Shui" apare pentru prima data intr-una din scrierile invatatului Guo Pu "Cartea despre inhumare": "Qi (energia) circula odata cu feng (vantul) si este disipata, dar este retinuta cand intalneste shui (apa)".

Feng Shui - arta si stiinta

Arta si stiinta Feng Shui a devenit din ce in ce mai populara, in acelasi timp crescand si dorinta oamenilor de a avea parte de o intelegere mai profunda a acestui subiect. In fiecare saptamana apar in lume carti care trateaza diferite forme de Feng Shui, mai mult sau mai putin autentice. In prezent se estimeaza ca exista peste 300 de carti despre Feng Shui!

Feng Shui traditional - pe care il vom aborda in articolele din aceasta serie - face parte din viata zilnica a celor care locuiesc in China, Singapore, Taiwan si Hongkong, precum si in multe alte tari unde traditia a fost respectata si invataturile marilor maestri au fost corect transmise pentru a aduce celor care le aplica sanatate si prosperitate pe toate planurile. Folosit in vechime la alegerea locurilor favorabile pentru palatele imperiale, astazi Feng Shui isi gaseste aplicatii in viata de zi cu zi a oamenilor.

Din nefericire, ca multe alte industrii populare, invataturile Feng Shui au fost comercializate si, pe parcursul acestui proces, denaturate.

Multe persoane cuprinse de entuziasm atunci cand afla de beneficiile aplicarii principiilor (in marea lor majoritate dintr-o carte) devin descurajati cand descopera alte invataturi Feng Shui care vin in conflict cu cele aflate anterior, sfarsind intr-o confuzie si mai mare.

Cele doua orientari (scoli) principale in Feng Shui

Scoala Formelor (Xingfa) este prima si cea mai veche scoala de Feng Shui, expertii stabilind ca provine din timpul dinastiei tarzii Han, mentiuni despre aceasta aparand in cartea lui Qing Wuzi "Textul clasic despre inhumare". Mai tarziu, Guo Pu a clarificat si a extins explicatiile despre acest subiect in a sa "Carte despre inhumare".

In afara de alegerea locului de inmormantare, Scoala Formelor se ocupa si de stabilirea locului si orientarii caselor celor in viata. In acest scop, maestrii Feng Shui analizau formele de relief si cursurile de apa pentru a stabili unde este cel mai bine sa fie construita o locuinta.

Cea de-a doua orientare principala in cadrul scolilor este Scoala Busolei, aceasta denumire fiind de fapt o inventie a occidentalilor. In limba chineza, numele scolii in cadrul careia se foloseste o busola si se analizeaza fortele ceresti si cele pamantesti este denumita Liqi Pai - Scoala Tiparelor Qi-ului. S-a stabilit ca aceasta scoala dateaza din perioada Primaverii si Toamnei si ca in cadrul ei se intalnesc mai multe tehnici sofisticate care sunt folosite si in prezent (Stelele Zburatoare - Xuankong Feixing, Cele Trei Armonii - Sanhe, Portile Mistice - Qi Men, Cele Opt Case - Yigua).
...continuare in pagina 2

Pagina
1 2
Cuvinte cheie:

rating
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
nota obtinuta 4.8